Popis
Káva Rwenzori (Kisinga)
Přinášíme vám kávu Uganda Rwenzori (Kisinga). Rwenzori je horská oblast, přezdívána jako Měsíční hory. Pramení tu mnoho řek (dokonce i významný přítok Nilu), oblast obklopují i pětitisícové hory se zasněženými vršky. Jedním z menších regionů Rwenzori je právě Kisinga, odkud pochází právě tato káva.
V oblasti se pěstuje několik druhů kávovníků: SL28, SL34, SL14, Nyasaland nebo Bugisu. Odrůda SL28 je známa svou výjimečnou kvalitou, ale nízkou produkcí. Odrůda SL34 dosahuje vyšších výnosů a pěstuje se hojně v Keni. Nyasaland je jedna z nejstarších Arabic v Africe, původem z Jamaiky. V našich baleních je právě směs SL34, SL28 a Nyasaland.
Pěstování a sběr
V období sklizně drobní farmáři převážejí kávové třešně na jednotné místo, kde probíhá čištění a další zpracování. Jelikož sběr probíhá v období dešťů, jedná se o náročnou práci. Mnohdy farmáři s kávovými třešněmi urazí i padesát kilometrů.
Zajímavostí je, že sběr v oblasti Kisinga trvá 4 – 5 měsíců a farmáři tak sbírají kávové třešně každý týden.
Po mokrém čištění se káva suší na vyvýšených lůžkách po dobu 15 dní. Během této doby jsou zrna pod neustálým dohledem.
Uganda Rwenzori (Kisinga): chuť
Horské podmínky, dostatek vlhkosti, mírné klima a bohatá země na minerály, se přenáší do kávových třešní. Přirozeným zpracováním zrna neztrácejí nic z rozmanitých pěstitelských podmínek.
V chuti i vůni jsou cítit švestky a jablka, vůně je sladká, vábivá až svůdná.
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.