Geografie Afriky s vyznačením Ugandy

Uganda Rwenzori (Kisinga)

Chuť a vůně: hnědé ovoce, švestka, červené jablko
Zpracování: natural / 100 % Arabica / sušené na vyvýšených lůžkách
Odrůda: SL28, SL34, Nyasaland
Farma: Rwenzori Kyagalanyi, obec Kisinga, Kasese, oblast Rwenzori, Uganda, 1 700 – 2 200 m n. m.

Kávu posíláme vždy čerstvě upraženou (datum pražení na foto ilustrační).

Doporučené způsoby přípravy této kávy

Chemex
V60
Ibrik
Vacuum pot
Aeropress

Popis

Káva Rwenzori (Kisinga)

Přinášíme vám kávu Uganda Rwenzori (Kisinga). Rwenzori je horská oblast, přezdívána jako Měsíční hory. Pramení tu mnoho řek (dokonce i významný přítok Nilu), oblast obklopují i pětitisícové hory se zasněženými vršky. Jedním z menších regionů Rwenzori je právě Kisinga, odkud pochází právě tato káva.

V oblasti se pěstuje několik druhů kávovníků: SL28, SL34, SL14, Nyasaland nebo Bugisu. Odrůda SL28 je známa svou výjimečnou kvalitou, ale nízkou produkcí. Odrůda SL34 dosahuje vyšších výnosů a pěstuje se hojně v Keni. Nyasaland je jedna z nejstarších Arabic v Africe, původem z Jamaiky. V našich baleních je právě směs SL34, SL28 a Nyasaland.

Pěstování a sběr

V období sklizně drobní farmáři převážejí kávové třešně na jednotné místo, kde probíhá čištění a další zpracování. Jelikož sběr probíhá v období dešťů, jedná se o náročnou práci. Mnohdy farmáři s kávovými třešněmi urazí i padesát kilometrů.

Zajímavostí je, že sběr v oblasti Kisinga trvá 4 – 5 měsíců a farmáři tak sbírají kávové třešně každý týden.

Po mokrém čištění se káva suší na vyvýšených lůžkách po dobu 15 dní. Během této doby jsou zrna pod neustálým dohledem.

Uganda Rwenzori (Kisinga): chuť

Horské podmínky, dostatek vlhkosti, mírné klima a bohatá země na minerály, se přenáší do kávových třešní. Přirozeným zpracováním zrna neztrácejí nic z rozmanitých pěstitelských podmínek.

V chuti i vůni jsou cítit švestky a jablka, vůně je sladká, vábivá až svůdná.

Další informace

Hmotnost 500 g
Balení

100 g, 250 g, 500 g, 1000 g

Recenze

Zatím zde nejsou žádné recenze.

Pouze přihlášení uživatelé, kteří zakoupili tento produkt, mohou přidat hodnocení.

Kávu dodáváme běžně zrnkovou (nemletou).

Trvanlivost

Kávu skladujte v originálním uzavíratelném obalu. Tím ji ochráníte před přístupem vzduchu. Zrnka se mohou “vydýchat” přes jednosměrný ventil. Kávu skladujte v suchu a při stálé teplotě. Nikoliv však v lednici nebo mrazáku, kde by mohla absorbovat vlhkost a pachy.

Skladování

Kávu skladujte v originálním uzavíratelném obalu. Tím ji ochráníte před přístupem vzduchu. Zrnka se mohou “vydýchat” přes jednosměrný ventil. Kávu skladujte v suchu a při stálé teplotě. Nikoliv však v lednici nebo mrazáku, kde by mohla absorbovat vlhkost a pachy.

Jaký rozdíl je mezi naší kávou a kávou ze supermarketu

Jsme malá pražírna specializující se na výběrovou kávu. Tím má kávové zrno zajištěný “rodokmen” a kvalitu. Naším pečlivým pražením si kávové zrno zachovává přirozenou chuť a aciditu. Pražíme v množství 1,5 kg. Specifikem naší pražírny je delší dochuť.

Káva prodávaná v supermarketech většinou není výběrová a její nižší kvalita je doháněna delším pražením – tedy hořčí chutí. Tím je skryta její nevalná kvalita a o nějakých příjemných chutích nemůže být řeč. Stejně tak nelze srovnávat čerstvost. Naši kávu si můžete odnést chvíli po pražení.

Ochutnejte i naši další kávu